آخرین اخبار
خانه / اخبار / اخبار روز / زعفران؛ کالای فوق استراتژیک ایران

زعفران؛ کالای فوق استراتژیک ایران

3رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: با توجه به تاثیر زعفران در وضعیت اقتصادی کشور و نیز معیشت و شرایط زندگی روستاییان، اگر لقب کالای فوق استراتژیک ایران را به این محصول بدهیم، باز هم کم است.

غلامحسین شافعی شامگاه ششم آذرماه در سومین همایش ملی آخرین دستاوردهای علمی و پژوهشی زعفران ، اظهار کرد: زعفران کالایی بی بدیل است و هیچ کالایی با این ظرفیت نفوذ در بازارهای جهان و قدرت تولید ۹۵ درصدی در کشور وجود ندارد.

وی افزود: زعفران یکی از مبناهای حرکت توسعه روستایی به ویژه در دو استان خراسان رضوی و جنوبی است و تعداد زیادی از بهره برداران و تولیدکنندگان این محصول از نقاط روستایی و توسعه نیافته هستند، در بسیاری از نقاط تنها امید معیشت مردم به این گیاه است.

شافعی خاطرنشان کرد: با وجود برازندگی زعفران و اینکه فخر صادرات دو استان خراسان رضوی و جنوبی به این محصول است، اما توجه آن چنانی به این پتانسیل در اختیار نشده است.

وی ادامه داد: اگرچه سازمان جهاد کشاورزی و تشکل‌های بخش خصوصی کار ارزنده‌ای همچون تدوین طرح جامع زعفران را انجام داده‌اند، اما متاسفانه به دلیل مشکلاتی این طرح هنوز به مرحله اجرا نرسیده و امیدواریم در شرایط جدید کشور و با حمایت نماینده‌ها تجدید نظری در مورد این طرح صورت بگیرد.

زعفران جایگزین کشت سیب زمینی شده است

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معاون و کشاورزی ایران گفت: بدون تردید زعفران می‌تواند در مناطق کم آب و خشک مورد توجه ویژه قرار بگیرد، اما امروز در بسیاری از استان‌های پرآب مانند اردبیل و همدان نیز شاهد کاشت این محصول هستیم و حتی برخی از کشاورزان زعفران را جایگزین کشت سیب زمینی کرده‌اند.

وی تصریح کرد: این موضوع باید از نظر سیاست‌های کلی ملی مورد بررسی قرار گیرد، زیرا ممکن است این روش برای آینده کشاورزی کشور مناسب نباشد.

شافعی گفت: ایران مهد زعفران در دنیاست، اما امروز کشورهایی مثل هلند با اصلاح بذر پیاز زعفران، میزان برداشت این محصول را تا ۴ برابر افزایش داده‌اند و این همان کاری است که ما باید سالها پیش انجام می‌دادیم و غفلت کردیم.

وی با بیان اینکه بالاترین میزان بودجه در میان بخش‌های مختلف باید به بخش کشاورزی اختصاص یابد، گفت: کشاورزی محور اصلی و مبنای حرکت به سوی توسعه اقتصادی در کشور ماست و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

زعفران بهترین جایگزین برای صادرات نفت

مشاور عالی شورای ملی زعفران دراین  همایش با بیان اینکه میزان درآمدزایی زعفران دو تا سه برابر بیشتر از نفت است، بیان کرد: در شرایطی که کشور ما به دنبال درآمد نفت است زعفران می‌تواند بهترین جایگزین برای صادرات نفت باشد. وی با بیان اینکه ارزآوری زعفران از مرز ۴۰۰ میلیون دلار گذشته و این رقم معادل تمامی صادرات غیر نفتی استان است، تصریح کرد: این درحالی است که در کشور همه به همان یک میلیارد دلار ارز آوری نفت توجه کرده و به زعفران توجه ای ندارند.

صادقی از کارایی آب زعفران به عنوان یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد این محصول نام برد و افزود: با توجه به خشکسالی کشور در ۱۵ سال اخیر و شدت یافتن این خشکسالی‌ها در دو دهه آینده، براساس گفته‌های مراجع بین‌المللی تشنگی گیاه زعفران می‌تواند با ۰٫۰۳ لیتر در ثانیه برطرف می‌شود و این حداقل میزان مصرف آب برای درآمدزائی خانواده‌ای پنج نفره کفایت خواهد داشت و آن‌ها را از مهاجرت به شهر نجات می‌دهد.

مشاور عالی شورای ملی زعفران تاکید کرد: گیاهی با حداقل نیاز آبی در وضعیت خشکسالی کنونی می‌تواند در طول سال ۸۰ هزار شغل دائم ایجاد کند و می‌توان از آن به عنوان عنصری سیاسی نام برد که حفظ و پایداری آن تنها از عهده وزارت کشاورزی بر نمی‌آید و وزارت کشور نیز باید در این زمینه گام بردارد. مشاور عالی شورای ملی زعفران با اشاره به وجود بیش از ۸۰ هزار هکتار اراضی زعفران در دو استان خراسان رضوی و جنوبی، گفت: این اراضی توسط ۱۶۰ هزار بهره‌بردار اداره می شود که این افراد وابستگی مستقیمی به زعفران دارند، علاوه بر این حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار نفر در توزیع زعفران نقش داشته و می‌توان گفت که محصول زعفران جمعیتی حدود یک میلیون نفر را در این دو استان اداره می کند.

وی ادامه داد: اگر روزی بازارهای جهانی زعفران خراسان گرفته شود و قرار باشد خشکسالی همچنان بر استان فشار بیاورد، تکلیف کشاورز زعفران‌کاری که قنات‌هایشان خشک شده و نمی‌توانند کار دیگری انجام دهند، چیست؟ مشاور عالی شورای ملی زعفران با بیا اینکه جای زعفران به تدریج در دنیا باز می‌شود، ادامه داد: امروز جهان متقاضی زعفران ایرانی است.

درباره

پاسخ بدهید

ایمیلتان منتشر نمیشودفیلدهای الزامی علامت دار شده اند *

*

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.